”Taxa pe soare”, mai aproape decât crezi. Guvernul, gata să lovească buzunarele amatorilor de panouri fotovoltaice. Noua găselniță birocratică

de: Alexandru Puiu
29 02. 2024

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pare să fi pregătit terenul pentru implementarea unei măsuri controversate: taxarea auto consumului de energie solară, adică așa-zisa „taxă pe soare”, în ciuda asigurărilor anterioare ale Guvernului că nu va fi introdusă o astfel de taxă.

Această dezvăluire vine din partea Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din Romania (APCE), care a transmis un comunicat alarmant.

Ce nu știu românii care ”visează” la panouri solare

În acest comunicat, APCE indică faptul că, pentru a deveni prosumator şi a te racorda la reţeaua naţională, este necesară adăugarea unui tablou electric sigilabil cu siguranţe, în care va fi montat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri, aceste contoare au fost deja instalate, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la intenţiile reale ale Guvernului și ANRE.

Critica principală adusă de APCE este legată de costul suplimentar pe care prosumatorii trebuie să-l suporte pentru aceste echipamente, fără a beneficia de vreun avantaj clar sau a fi informaţi despre scopul real al acestor măsuri. Aceasta pare a fi o contradicţie evidentă cu asigurările anterioare ale oficialităţilor, creând suspiciuni că preparativele pentru introducerea „taxei pe soare” sunt deja în curs.

În plus, APCE a colectat și analizat sute de imagini trimise de membrii săi, identificând instalarea atât a blocurilor de măsură sigilabile, cât și a contoarelor inteligente, unele dintre acestea fiind deja funcţionale. Aceasta sugerează că infrastructura necesară taxării autoconsumului este nu doar pregătită, dar și parțial implementată.

Când apare ”taxa pe soare” și pune bețe-n roate românilor

Reprezentanții Guvernului și ai ANRE au sugerat în declarații oficiale că taxa pe soare ar putea fi aplicată doar începând cu anul 2026, dacă procentul de putere instalată de prosumatori în România va atinge 8% din totalul puterii instalate în țară. Totuși, APCE contestă această afirmație, arătând că Ordonanța de Urgență prevede posibilitatea taxării în orice moment a celor care au beneficiat de finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice sau au o putere instalată de peste 30 kW.

Un punct de cotitură în această discuție a fost poziția Comisiei Europene, solicitată de APCE, care a clarificat că România nu este obligată să transpună în legislația națională articolul referitor la taxa pe soare. Aceasta demontează argumentul că introducerea taxei ar fi o obligație europeană, punând presiune pe Guvernul României să elimine din legislație prevederile care ar permite ANRE să taxeze autoconsumul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a negat existența oricăror planuri de introducere a unei astfel de taxe și a subliniat că discuțiile cu Comisia Europeană sunt în curs pentru clarificarea acestei probleme, promițând să susțină eliminarea oricărei posibilități de taxare a autoconsumului, dacă se confirmă că nu există riscul unui infringement. Această situație ridică semne de întrebare serioase cu privire la transparența și coerența politicilor energetice ale României, într-un moment în care tranziția către surse regenerabile pare cea mai bună soluție pentru planetă, dar și pentru buzunarul românilor.